Çinko

Çinko

ÇİNKO

70’den fazla enzimin yapısında bulunan önemli bir mineraldir. Bu yüzden çinko eksikliği vücutta birçok metabolik bozukluklara sebep olabilir. Vücutta Dağılımı ve Görevleri Çinko vücudumuzda en fazla karaciğer, pankreas, böbrekler, kemik,  kaslarda ve diğer dokularda bulunur.

Fonksiyonları:

- Büyüme ve cinsiyet organlarının gelişmesinde rol oynar.

- Çinko, tat ve koku almada da etkilidir.

- Hücresel bağışıklığın oluşumunda etkindir. İmmün sistem (vücudumuzun hastalıklara karşı savunma sistemi) üzerine de etkilidir.

- Çinko, pankreasta salınıp depolanan insülinin metabolizmasında etilidir.

- İnsan tenine, güzellik ve canlılık katar. Saçlara canlılık katar. Ayrıca yara iyileşmesinde de önemli rol oynar.

- Testosteron hormonu salgısını kuvvetlendirir.

Çinko Yetersizliğinde; fiziksel olarak büyümede gerilik (cücelik), cinsiyet organlarının gelişmesinde gecikme, hastalıklara karşı dirençsizlik, yaraların iyileşmesinde gecikme, tat ve koku algılamada bozukluklar, saç dökülmesi, cilt dokusunda bozulmalar gibi belirtiler görülebilir. Yüksek dozlarda toksik olabilir, takviyeleri dikkatli kullanılmalıdır.

En Zengin Kaynakları:

Çinkonun en çok bulunduğu besinler et, karaciğer, yumurta ve deniz ürünleri çinkonun en iyi kaynağıdır. Süt ve ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllar yeterince çinko içerirler. Günlük çinko gereksinimi yetişkin erkeklerde günlük 15 mg, kadınlarda 12 mg’dır.

Etiketler: #cinko
Şubat 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR