İYOT
İyot mineralinin büyük bir kısmı tiroid bezinde bulunur, kalanın önemli bir kısmı kanda, gerisi ise yumurtalık, meme bezleri ve kas gibi çeşitli dokularda bulunur. Vücuda alınan iyodun büyük kısmı ince bağırsakta emilir. Kana geçen iyodun yaklaşık %98’i troit bezi tarafından alınır ve depolanır. Sonrasında tiroid hormonlarının sentezinde kullanılır.
Fonksiyonları:
- Tiroid bezinin fonksiyonlarının düzenlenmesinde görev alan İyot; normal büyüme ve gelişme, enerji kullanımı ve kilo kontrolü, zihinsel fonksiyonlar, beyin ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi çok önemli faaliyetlerin sorunsuz gerçekleştirilmesinin sağlanması için vazgeçilmez bir mineraldir.
- T3 ve T4 hormonlarının en önemli görevi vücutta harcanan kaloriyi ayarlamak ve enerji üretimini sağlamaktır. Vücudun ısısını ayarlamada görevlidir(az çalışırsa üşürüz).
- Metabolizmanın yavaşlaması ile beraber kalpte yavaşlama, kilo alma, uyku hali, bağırsak sisteminin yavaşlaması, kabızlık gibi bulgular ortaya çıkar. Diğer yandan tiroit hormonlarının fazla salgılanması kan yağlarının yakılmasını artırır, metabolizma hızlanır, kalp hızlanır, aşırı terleme, zayıflama, titreme, sık dışkılama ortaya çıkabilir.
- İyot eksikliğinde; tiroit bezinin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirilemez, guatr hastalığı (tiroid hormon bozukluğu) görülür, ayrıca zekâ geriliği, gelişim bozukluğu, kısırlık gibi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Aşırı miktarda iyot alınması durumunda ise, tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
En Zengin Kaynakları:
İçme sularında iyot bulunur, ancak çevresel özelliklere göre miktarı değişkenlik gösterebilir. Deniz ürünleri ve iyotlu tuz başlıca bulunduğu besin kaynaklarıdır. Günlük iyot ihtiyacı en az 50-75 mikrogram arasındadır.