Vitamin K
K VİTAMİNİ
Bu vitaminin K1, K2 ve K 3 formları bulunur. Yeşil bitkilerden ayrıştırılanına K1 vitamini, Balıktan elde edilene ve bağırsakta bakterilerce üretilen K2 vitamini, K vitaminin etkinliği gösteren yağda çözünen diğer bileşiğe de K3 vitamini adı verilmiştir. K3 vitamini yapay olarak da elde edilebilmektedir. İsmini koagülasyondan (Pıhtılaşma) alır. Yağda eriyen bir vitamin olup emilimi için safra asitlerine ve yağa ihtiyaç vardır
Fonksiyonları:
- K vitamini, vücutta kanın pıhtılaşması için gereklidir.
- Bu vitamin kanın pıhtılaşması için gerekli olan protrombin sentezine yardım eder.
- Eksikliğinde kanın pıhtılaşması engellendiği için kanama durmayabilir.
- Kemik gelişimi için de önemlidir. Kemik oluşumunda ve kemik şekillenmesine katkıda bulunur.
K vitamini yetersizliğinde; insanlarda pek rastlanmaz. Ameliyat, doğum, yaralanmalar gibi aşırı kanamalı durumlarda ve bağırsak florasını değiştiren antibiyotik türü ilaçların fazla kullanılması sonucunda yetersizlik belirtileri görülebilir. Kanın pıhtılaşma süresi uzar. Kanamalı hastalıklar meydana gelir. Fazlalık belirtisi olarak suda çözünen türevleri yenidoğan sarılığı (hiperbiluribinemi) yapar.
En Zengin Kaynakları:
En zengin kaynakları, ıspanak ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, kuru baklagiller ve balıklardır. Günlük ihtiyaç yetişkin erkekler için 80 mcg, kadınlar için 65 mcg’dir.
Etiketler: #kvitamini
Şubat 06, 2022
Listeye dön